Menu

Voordelen van vechtsport voor kinderen

Vechtsporten zijn al vanaf het begin erop gericht om je lichaam en geest te trainen. Vechtsport beoefenaars streven naar harmonie, maar leren ook effectieve zelfverdedigingstechnieken. Kinderen die zich met vechtsporten bezighouden, ervaren ook veel voordelen, op verschillende gebieden van het leven. 

Fitness

Fitness is een cruciaal element voor alle vechtsportlessen, ook als het om kinderen gaat. Opwarmen met jumping jacks, opdrukken, rek- en strekoefeningen komen vaak voor en de bewegingen van de vechtsport zelf, zijn vaak een goede stimulans voor je spieren en cardiovasculaire systeem. Vechtsporters staan erom ​​bekend, gespierd, flexibel en fysiek fit te zijn en kinderen ervaren dezelfde voordelen.

Zelfverdediging

Het vermogen om jezelf adequaat te kunnen verdedigen, geeft een goed gevoel. De precieze methoden verschillen weliswaar per vechtsport, maar kinderen worden al snel zelfverzekerd en daarmee een stuk assertiever in het beschermen van de eigen grenzen. Goede vechtsportscholen besteden naast de verbale- en fysieke zelfverdediging, ook aandacht aan zelfbescherming in gevaarlijke situaties. Het is zeker ook op jonge leeftijd belangrijk om jezelf veilig te houden bij brand, in het verkeer, of op het strand.

Zelfdiscipline

Vechtsporten helpen bij het bijbrengen van mentale focus bij kinderen, waardoor het de mogelijkheid krijgt zich op een taak te concentreren en het tot een goed einde te brengen. De discipline die in onze club wordt onderwezen met betrekking tot uniformen, gebruiken en technieken vertaalt zich vaak naar andere gebieden van het leven, waaronder school- en huishoudelijke taken.

Respect

Bij vechtsporten draait alles om respect. Hierdoor ontstaat een omgeving waar iedereen zich veilig kan voelen en ontwikkelen. Kinderen leren respect te tonen voor degene die hen op hetzelfde pad voorgingen, en voor hun trainingsmaatjes. Ze leren rekening te houden met elkaar en ook om anderen te behandelen zoals ze zelf behandeld willen worden. Kwalitatieve vechtsportinstructeurs richten zich dus op het uitdragen van respect en leren kinderen om bij elke gelegenheid respect voor zichzelf, ouders, docenten en leeftijdsgenoten te uiten.

Zelfvertrouwen

Een kind dat langere tijd aan een vechtsport deelneemt is over het algemeen een kind dat op meerdere vlakken vertrouwen in zichzelf heeft ontwikkeld. Door een nieuwe techniek of oefening onder de knie te krijgen ontstaat een gevoel van voldoening en wordt de eigenwaarde vergroot. Om de verschillende banden te verdienen, leren kinderen ook om zich in te zetten voor realistische doelen. Kinderen die al wat langer trainen, mogen ook wel vaker de trainer assisteren en zijn daar ook vaak trots op.

Vechtsporten zijn een geweldig hulpmiddel om kinderen te helpen respectvolle, verantwoordelijke en succesvolle volwassenen te worden.

Onze kinderprogramma’s en trainers staan bekend om de kwalitatieve inhoud en geduldige begeleiding. Wilt u uw kinderen ook de voordelen van vechtsport laten ervaren? Meld ze dan snel aan!

Deel deze pagina