Menu

Scheidsen tijdens de FlevoCup 2023

>> Geschreven door Felix | Geplaatst door Steve | Taekwon-Do >>

Elk jaar organiseert Taekwon-Do club Hwa-Rang Do de FlevoCup. Dit jaar vond de 9e editie van deze Taekwon-Do wedstrijd plaats op zondag, 5 maart 2023 in Sporthal Het Baken in Zeewolde.

Om mijn scheidsrechters D-licentie te krijgen, zodat ik examen voor mijn zwarte band mag doen, is het nodig dat ik tweemaal stage loop op een Taekwon-Do wedstrijd. Hieronder een verslag van hoe ik mijn eerste keer stage lopen heb ervaren.

De Flevo Cup had een vroege start. De zaal was al open vanaf 08.30, maar gelukkig zie je dan ook al de andere taekwondoins en weet je dat je niet de enige bent die zo vroeg moest aantreden 🙂

Mijn dag begon met een scheidsrechter meeting om 09.15. We gingen nog snel over de regels en we kregen te horen wie op welke mat zou gaan scheidsen. Ik realiseerde me toen wel hoe spannend het zou worden om voor de eerste keer te scheidsen en kreeg daardoor nog meer respect voor scheidsrechters. Gelukkig herkende ik ook wat mensen die bij de scheidsrechters cursus waren en ook bezig zijn met het behalen van de licentie. Daardoor voelde ik me wel weer wat meer op mijn gemak.

De wedstrijden begonnen met tul (stijlvormen) en het was best lastig om goed op de twee deelnemers te letten. Je moet ze namelijk tegelijkertijd ook onderling vergelijken, maar ik was erg tevreden met mijn beslissingen. Ik scoorde ze via ‘SVH KERS’ wat een nieuw beoordeling systeem is voor tul bij de gup-houders (gekleurde banders). Ik vind het systeem heel fijn als houvast. Elke letter staat namelijk voor iets waar je op moet letten : S = stand ; V = voorbereiding ; etc.

Bij vragen of onduidelijkheden stond er altijd iemand voor mij klaar en de ervaren scheidsrechters vinden het juist goed als je iets vraagt als stage loper. Dus als tip voor andere taekwondoin die ook stage wedstrijden moeten scheidsen: vraag er op los! 🙂

Het sparren begon rond 3 uur. Ik vond het leuker om bij het sparren te scheidsen, omdat er meer actie is, wat het ook voor jou als scheidsrechters interessanter maakt. De coaches waren bij het sparren ook fanatieker en ook kwam er meer commentaar van de zijkant, maar ook dan moet je professioneel en gefocust blijven.

Toen de dag om half 7 tot een einde kwam was ik ongelofelijk uitgeput door het constante opletten. Ik was zelf erg tevreden over mijn prestatie en had eigenlijk een betere dag achter de rug dan vooraf verwacht.
Eerlijk gezegd had ik namelijk best wel wat spanning voor het toernooi. Maar dat was na afloop helemaal weg. Ik vond het erg leuk hoe enthousiast de deelnemers gestreden hebben en wil iedereen die mij heeft geholpen ook via deze weg nogmaals bedanken. Ik heb geleerd dat je ondanks de spanning er toch moet staan, iedereen je graag wilt helpen, maar ook dat ik als scheidsrechter nog een beetje op mijn houding moet letten.

Deel deze pagina