Menu

Krachttraining combineren met vechtsport

Mits goed gebruikt, kan krachttraining een enorme toevoeging zijn voor je vaardigheden bij vechtsport beoefening. Welke spieren je het beste kunt trainen met krachttraining is afhankelijk van welke vechtsport je beoefent. Om wat voorbeelden te geven: een judoka is vooral bezig met trekken aan de judogi (kleding) van de tegenstander om deze in een goede positie te brengen voor een worp. Deze bewegingen komen vooral vanuit de biceps en de rug, dus voor een judoka zal het vanzelfsprekend vooral interessant zijn om deze spiergroepen te trainen. Een bokser richt zich daarentegen bij de vechtsport vooral op stoten. Hierbij leveren vooral de borst en triceps het werk, en daarom zijn deze spiergroepen dus voor een bokser interessant om te trainen.

Wat ook belangrijk is in deze manier van krachttraining, is dat je gaat trainen op explosiviteit en kracht, en niet op het opbouwen van spiermassa. Kies dus voor oefeningen met explosieve bewegingen. 

Wat verder nog kan helpen bij je krachttraining, is het uitvoeren van unilaterale oefeningen. Veel krachtoefeningen worden vaak bilateraal uitgevoerd, dus met twee ledematen tegelijk. Een voorbeeld daarvan is een leg press waarbij je beide benen gebruikt. In de vechtsport gebruik je eigenlijk vrijwel nooit twee dezelfde ledematen tegelijkertijd voor dezelfde beweging. Als je stoot is dat meestal met één arm, en als je trapt is dat meestal ook met één been. Als vechtsporter wil je dan ook unilateraal trainen.

Hieronder laten we je een paar oefeningen zien waarmee je kracht en explosiviteit kan verbeteren.

Clap push-up

Een clap-push up is bijna hetzelfde als een standaard push-up. De variatie is dat je jezelf veel explosiever omhoog duwt, zodat je romp hoger van de grond komt, waardoor je eenmaal in je handen kan klappen. Hierna vang je jezelf weer op in de ligsteun en zak je weer gecontroleerd omlaag, om vervolgens weer de volgende clap-push up te kunnen uitvoeren. Als je de clap push-ups eenmaal onder de knie hebt, kun je nog een stapje verder gaan en het jezelf moeilijker maken met de ‘behind the back clap-push up’. Bij deze variant klap je met je handen achter je rug.

Superman push-ups

De superman push-up is een van de zwaarste varianten. Hierbij strek je op de top je armen en benen uit, als een echte superman.

Box jumps

Bij de box jump begin je met twee voeten naast de grond. Je zakt vervolgens door je knieën, komt omhoog en land op een ‘Box’.

Waarom deze oefeningen je helpen als vechtsporter

Met dit soort oefeningen, train je niet alleen je spierkracht maar ook je explosiviteit. En juist dat laatste kan je helpen met het verbeteren van je stoten, trappen. Je kunt deze oefeningen natuurlijk aanvullen, afhankelijk van de vechtsport en stijl die je beoefent.

Wil je je krachttraining optimaal combineren met vechtsport? Meld je dan aan voor een gratis proefles bij Evolution Sports.

Deel deze pagina