Menu

Hoe je het beste kunt omgaan met spierpijn

We hebben het allemaal wel eens gehad: je begint aan je training en aan het einde kun je een zwembad vullen met al je zweet. Vervolgens wordt je de volgende wakker en heb je last van (enorme) spierpijn. Neem deze tips door en lees hoe je het beste kunt omgaan met spierpijn.

Tip 1: Warming-up

Net zoals je een koude motor kapot maakt als je daarmee gaat scheuren kun je ook beter niet voluit gaan sporten als je je lichaam nog niet hebt voorbereid om de komende activiteit. Hierdoor beschadig je je spieren sneller dan als je eerst een warming up doet, net zoals de auto motor eerst op temperatuur moet komen voordat je de race modus inschakelt. Als je bijvoorbeeld gaat hardlopen of een actieve wedstrijd hebt, kun je het beste eerst 5 minuten stevig wandelen of rustig joggen voordat je van start gaat.

Tip 2: Rust nemen

Als je spierpijn hebt, is het belangrijk om je spieren tijd en gelegenheid te geven om te herstellen. Een spiergroep heeft ongeveer 48 tot 72 uur nodig om te herstellen. Neem daarom rust, maar blijf wel in beweging. Een goede nachtrust kan ook bijdragen aan een sneller herstel. De meeste volwassenen hebben tussen de zeven en acht uur slaap nodig.

Tip 3: Blijven bewegen (maar niet teveel)

Dit lijkt misschien heel raar, maar sportieve mensen zullen dit beamen. Als je last hebt van spierpijn kun je dat bestrijden door te blijven bewegen. Nu moet je natuurlijk niet weer helemaal voluit gaan, maar een wandeling of twee minuutjes touwtje springen doet al wonderen. Het houdt je spieren in beweging, zonder ze zwaar te belasten. Dit bevorderd ook weer de doorbloeding en is beter dan uitgeteld op de bank blijven zitten.

Tip 4: Cooling down

Het is niet voor niets dat elke taekwon-do-, karate- of kickboksles eindigt met rek- en strekoefeningen. Dit helpt niet alleen tegen spierpijn, het brengt je lichaam en geest ook weer geleidelijk in een staat van rust. Herhaaldelijk de cooling down overslaan, kan er dus voor zorgen dat je erger en langer spierpijn zult ervaren.

Wil je ook lekker sporten? Probeer dan eens een Gratis Proefles bij Evolution Sports!

Deel deze pagina