Menu

Bruce Lee’s 5 legendarische films: The Big Boss

Bruce Lee is zonder twijfel de meest iconische vechtsport-superster in de geschiedenis. Hij werd geboren op 27 november 1940 in San Francisco, Californië, als vierde kind van een Chinese vader, Lee Hoi Chuen en een moeder van Chinese en Duitse afkomst, Grace.

Lee’s vader toerde als operazangeres toen hij nog een kind was, en diende ook als zijn eerste vechtsportinstructeur, en leerde de jonge Lee hoe hij zichzelf moest verdedigen tegen de beruchte straatbendes in Hong Kong die zich in de jaren vijftig verspreidden. Lee ontwikkelde een voorliefde voor vechtsporten en studeerde later Wing Chun onder Sifu Yip Man tot de leeftijd van 18. Hij nam zijn vechtsport achtergrond verder door te trainen in westers boksen.

Jeet Kune Do, Lee’s eigen creatie, werd in 1965 ontwikkeld vanuit zijn verlangen om zijn eigen vechtsport discipline te formuleren. Lee streefde naar een praktische stijl die gebruikt kon worden bij straatgevechten. Hij stelde zich een krijgskunst voor die verder zou gaan dan de gebruikelijke parameters en beperkingen die andere praktijken aan boden.

Met een flair voor drama en een passie voor theater, werd Lee uiteindelijk de ultieme Hollywood-vechtsportster. Na zijn plotselinge en schokkende dood in 1973 werd Lee door miljoenen van zijn geliefde fans over de hele wereld vereeuwigd als de grootste krijgskunstenaar die ooit heeft geleefd.

Lee was echt een opmerkelijke man en een inspiratie voor velen. Als je nog nooit een van zijn films hebt gezien, is dit nu misschien een goed moment om te beginnen. In deze serie van posts bespreken we maandelijks de vijf populairste films van Bruce Lee die je niet kan missen, met als eerste The Big Boss: de film die Bruce op het pad zette om een van de grootste vechtsport acteurs van onze tijd te worden.

The Big Boss

De film begint met Bruce’s personage Cheng die in Thailand aankomt om met zijn familieleden in een plaatselijke ijsfabriek te werken. Na een warm welkom krijgt hij een baan, en gaat aan het werk. Kort nadat hij is begonnen, worden enkele arbeiders vermist na een ontmoeting met ‘de grote baas’, om nooit meer te worden gezien.

Van daaruit zijn hij en zijn familie van plan om erachter te komen wat er met hun familieleden is gebeurd, en de grote baas voor het gerecht te brengen.

Het hoogtepunt van de film is Bruce’s meesterlijke vertoon van vechtsporten en choreografie, hoewel het een beetje tekort schiet aan zijn gebruikelijke (toekomstige) standaard.

In deze film had Bruce minder controle omdat hij nog steeds een ‘niemand’ was in de vechtsport films. Je zult een aantal lachwekkende bewegingen zien, zoals belachelijke sprongen waarbij Cheng over hekken springt en groepen mensen een hoogte van minstens 3 meter vrijmaken (bedankt onzichtbare trampoline!), Een klein beetje ‘voetendans’ (twee vechters die vechten met hun benen alleen voor een korte tijd), en zelfs een foto van iemand die door een muur wordt geslagen. Deze stoot door de muur is hilarisch, want nadat de man erdoor valt, verschijnt er een perfecte uitsnijding uit zijn lichaam in plaats van een groot ruw gat – hilarisch!

Het kan een beetje goedkoop en smerig worden, maar uiteindelijk is deze film geweldig! Het is een historische status als de eerste hoofdrol van Bruce in een actiefilm, en een cruciaal punt in de Kung Fu en vechtsport films maakt het niet alleen een aanrader, maar ook een must watch!

Volgende maand nemen we een kijkje naar een andere klassieker, namelijk Fist of Fury. Mis de post dus niet!

Ben je geïnspireerd geraakt om ook zelf een vechtsport uit te proberen? Meld je dan vandaag nog aan voor een gratis proefles!

Deel deze pagina